eReolen er et forbillede

eReolens succes dokumenterer, at det digitale gennembrud er en realitet. Nu kommer der flere digitale tilbud på hylderne  

 

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

 

I dag udkom rapporten Danskernes Digitale Bibliotek, som Kulturministeriet, KL og Kulturstyrelsen står bag. Målet med Danskernes Digitale Bibliotek er, at der kommer mere digitalt materiale, at alle kommuner er med i det frivillige samarbejde, og at op mod 90 % af befolkningen har adgang til Danskernes Digitale Bibliotek i løbet af de næste tre år. eReolen har banet vejen.

 

eReolen stormer fortsat frem

eReolens brugere har downloaded mere end 128.000 ebøger fra eReolen på kun fire måneder. Tæt på 60% af downloads er via en mobil enhed, som man også har kunnet se her på siden. Kulturministeriet mener at ” det er et godt eksempel på, at litteraturformidling på nye platforme er ved at vinde indpas”, og beskriver eReolens succes som ”en stærk gennembrudsbølge for de digitale biblioteksservices”. Erfaringerne fra eReolen tages nu med til Danskernes Digitale Bibliotek.

 

En endnu bedre biblioteksoplevelse på vej

”Brugerne får med Danskernes Digitale Bibliotek bedre og lettere adgang til mere indhold og formidlingstilbud i høj kvalitet”. Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse i dag. ”Det skal i højere grad være muligt at gøre biblioteksoplevelsen mere fleksibel ved i højere grad at tilpasse den til den enkeltes situation og ønsker. Samtidig vil Danskernes Digitale Bibliotek bane vejen for en bedre udnyttelse af de eksisterende ressourcer til udvikling og en mere rationel drift af bibliotekernes samlede services,” skriver Kulturministeriet.

 

Hent rapporten Danskernes Digitale Bibliotek: http://kum.dk/da/Servicemenu/Publikationer/2012/Danskernes-Digitale-Bibliotek/

Odder er helt i top

Odder har Danmarksrekord, når det gælder downlån af ebøger. Det viser en ny opgørelse

 

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

 

 

 

 

 

Selvom det var børnene i Odder, der hver fik en iPad i nytårsgave af kommunen, ser det ud til at forældrene også har glæde af den nye tablet. Indbyggerne i Odder er nemlig dem, der låner allerflest ebøger fra eReolen i hele landet.

 

221 bøger i januar

I januar lånte 161 borgere i Odder 221 bøger på eReolen. Sammenholdt med indbyggertallet i Odder betyder det, at 0,75% af odder-borgerne downlånte en ebog i januar. Gentofte Kommune ligger på en andenplads med 0,64%.

 

”Foreløbig er det nok mest forældrene, der låner e-bøger.  Det kan vi se på titlerne. Men med tiden er jeg sikker på, at børnene nok skal komme med, ”, siger bibliotekar Gitte Buur Rasmussen til Horsens Folkeblad.

Der er intet nyt under solen – og det er positivt!

Flere downlån, flere unikke bruger, flere besøg og flere brugere fra mobile platforme. Lige som de forrige måneder steg alle tal for januar

 

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus kommune

 

De enkelte biblioteker har givet adgang til, at der kan lånes flere ebøger pr. låner, og det er nok en del af forklaringen på væksten i januar. Det har været muligt at give lånerne tilbud om flere bøger ad gangen på grund af tilskuddet fra Styrelsen. Et tilskud, der har halveret prisen pr. lån.

 

Prisen falder fortsat

Væksten i anvendelse af eReolen betyder, at vi er gået et trin op ad rabattrappen. For titler, der er under et år gamle, er prisen faldet fra 18,50 til 18 kroner. For titler, der er ældre end 12 måneder, er prisen faldet fra 15 kroner til 14,50. Hvis den nuværende tendens holder, falder priserne i februar til henholdsvis 14 og 17,50 kroner.

Se statistikken for januar under nyhedsbreve, Statistik januar 2012.

250.000 nye titler på vej

Ebogslæseren Riidr findes som app, og appen kommer nu med Adobe Reader Mobile software. Det giver perspektiver for eReolen

 Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

Netop Reader Mobile-delen gør det muligt at læse ebøger fra eReolen, som er sikrede med DRM-beskyttelse, fortæller Anders Breinholst, direktør og stifter af Riidr, til Android Magasinet. Riidr er den første i Norden, der er blevet certificeret til brugen af Adobe software til at læse de DRM beskyttede ebøger.

 

Skønlitteratur og undervisningsmateriale

”Vi vil inden sommerferien introducere mere end 250.000 internationale titler, som ligeledes er beskyttet med DRM. Det er gode nyheder, da køb af internationale titler ofte kun er muligt, hvis man bor i USA”, siger Anders Breinholst til Android Magasinet. Riidr har indgået aftale med en amerikansk ebogsdistributør om forhandling af både skønlitteratur og undervisningsmateriale.

Se mere her: http://da.riidr.com/

ebøger giver plads til flere sko i kufferten

Når Louise Rex Iversen Loi skal ud at rejser, står hun altid foran det samme problem: hvordan får man plads til både sine elskede sko og den gode litteratur i kufferten?

 

Af Ane Locht, journalist, ITK Design, Aarhus Kommune

 

Louise vil under ingen omstændigheder løbe tør for læsestof, når hun skal ud at rejse, skriver hun i Viborg Stifts Folkeblad, og hun vil også have plads til yndlingsskoene, sko der matcher tøjet og sko til enhver tænkelig lejlighed.

 

Biblioteket hjalp med løsningen

Problemet syntes uløseligt, men nu har Louise Rex Iversen Loi fundet løsningen. ”Det er nu lykkedes mig ved hjælp af biblioteket. Og nej, jeg har ikke lånt en bog på biblioteket om, hvordan man lærer at prioritere i sit liv eller noget lignende,” skriver hun i Viborg Stifts Folkeblad.

 

155 grams ebogslæser

Louise anskaffede sig en fem tommer stor ebogslæser, der kun vejer 155 gram og fyldte den med bøger fra eReolen, og så tog hun afsted. ”Jeg var lidt spændt på, hvordan det ville være at læse bøger på så lille en skærm, men eksperimentet måtte gøres, og belønningen var til at få øje på – plads til flere sko i kufferten.” Ebogslæseren levede fuldt ud op til forventningerne om læsekomfort, og Louise Rex Iversen Loi var en af de få passagerer, der ikke måtte betale for overvægt på hjemrejsen.

 

Artiklen blev bragt i Viborg Stifts Folkeblad den 17. februar som en omtale af Viborg bibliotekernes lancering af eReolen.

Louise Rex Iversen Roi er teamleder ved Viborg Bibliotekerne. Louises indlæg kan læses i sin helhed på Viborg Bibliotekernes hjemmeside:
http://viborg.dk/db/Bibliotek.nsf/Alle/D60426015313A217C12579B1002FC9E1?OpenDocument